Sorry, u moet Javascript inschakelen om deze website te bezoeken.
Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

PPID (ziekte van Cushing)

PPID oftewel Pituitary Pars Intermedia Disfunction, vroeger ‘de ziekte van Cushing’ genoemd. Is een aandoening die we in steeds grotere mate bij paarden diagnosticeren. De ziekte komt voornamelijk bij oudere paarden voor en heeft een paar heel vervelende symptomen, maar is goed te behandelen!

Pituitary is de Engelse naam voor hypofyse, een kleine klier die aan de hersenen hangt. De pars intermedia is het betreffende deel hiervan welke ontregeld is en dus disfunctioneert.

‘De ziekte van Cushing’ komt ook bij mensen en honden voor, maar hier zit het ziekteproces net iets anders in elkaar, vandaar dat we daarom bij paarden liever niet meer van ‘de ziekte van Cushing’ spreken maar van PPID.

In het lichaam komen verschillende hormonen voor die nauw met elkaar samenwerken om het lichaam normaal te laten functioneren. Als deze normale aanmaak verstoord is, zoals bij PPID, kan dat vele gevolgen hebben voor het lichaam met onder andere de volgende verschijnselen:

  • Hoefbevangenheid
  • Vachtveranderingen zoals verkleuringen, lange haren en slecht verharen
  • Veranderingen van lichaamsbouw, zoals een hangbuik en spierverlies van de bovenlijn
  • Lusteloosheid – verminderd presteren
  • Abnormaal zweten
  • Verminderde afweer en terugkerende infecties
  • Veranderende eetlust
  • Meer drinken en meer plassen

Indien je paard een of meerdere hierboven genoemde verschijnselen vertoond kan je contact met ons opnemen en kunnen we op basis van jouw klachten en ons onderzoek besluiten bloedonderzoek te laten uitvoeren. Indien hieruit naar voren komt dat jouw paard PPID heeft is het advies deze ziekte met medicijnen te behandelen. PPID kunnen we helaas niet genezen, maar wel kunnen we het ziekteproces remmen de, hormonenhuishouding terug in balans brengen en hierdoor de verschijnselen laten afnemen of zelfs doen verdwijnen. De kwaliteit van leven gaat hierdoor weer omhoog. Wel is een levenslange behandeling hiervoor nodig.

De behandeling bestaat uit het dagelijks toedienen van een tabletje. Aanvullende behandelingen bestaan uit wormenbestrijding, gebitscontrole en/of -behandeling en vaccinaties. Maar eigenlijk geldt dit natuurlijk voor alle paarden.

Gedurende het hele jaar is het mogelijk je paard te testen op PPID. In het najaar is de test in verband met seizoensgebonden invloeden van de hormonen bij paarden echter het gevoeligst. Om die reden wordt ook dit jaar (2018), in samenwerking met Boehringer Ingelheim, in de maanden september en oktober de standaard test voor PPID gratis uitgevoerd bij paarden met verschijnselen passend bij PPID. Meer info is te vinden op de website www.ppidbijpaarden.nl. Indien u van deze actie gebruik wilt maken en/of wanneer u andere vragen heeft aan een van onze dierenartsen, kunt u ons ieder werkdag bereiken tijdens ons telefonische spreekuur van 8:00 tot 9:00 uur.

aan-zee