Gebitsbehandelingen zijn, net als ontwormen en vaccinatie, onderdeel van de preventieve geneeskunde van het paard. Een jaarlijkse gebitscontrole is noodzakelijk om afwijkingen aan de normale slijtage vroegtijdig te herkennen en vervolgens te kunnen behandelen om zo ernstigere problemen te voorkomen.
Afwijkingen aan het gebit ontstaan met name doordat we onze paarden geconcentreerder voer geven dan ze van oudsher gewend zijn en waarvoor hun gebit gebouwd is. Hierdoor malen ze minder uren per dag en ook minder intensief. Emaille punten, Transverse Ridges (ETR) en haken kunnen zo makkelijk ontstaan. Ook zijn er natuurlijk aangeboren afwijkingen mogelijk, waardoor het normale wisselen / uitgroeien van het gebit in het gedrang komt.
Tevens verwachten wij van onze rijpaarden dat ze fijngevoelig op onze hulpen reageren, dit gaat natuurlijk minder goed als er continue scherpe puntjes van de kiezen tegen de binnenkant van hun wang drukken.
Tot het vijfde levensjaar is het gebit van een paard aan sterke verandering onderhevig. Tanden en kiezen wisselen en de achterste kiezen komen door. Het komt regelmatig voor dat een paard asymmetrisch, of boven en onder ongelijk wisselt. Hierdoor kunnen onregelmatigheden in het kauwvlak ontstaan waardoor een optimaal gebruik van de elementen in het gedrang komt, dit kan zelfs doorspelen tot in de rest van hun leven!
De dierenartsen van Paardenkliniek “De Veluwe” kunnen het gebit van uw paard beoordelen en een deskundig advies geven voor een nadere behandeling, indien nodig.
Eenvoudige gebitsbehandelingen, zoals bijvoorbeeld het verwijderen van emaille punten en/of haken en het verwijderen van de zgn. wolfskiesjes, kunnen zowel op de kliniek als bij u thuis uitgevoerd worden. Voor een optimale en stressvrije behandeling is het meestal noodzakelijk dat uw paard gesedeerd wordt. Voor meer uitgebreide behandelingen wordt u eventueel doorverwezen naar de kliniek.
Indien er ondanks goede preventieve behandelingen toch ernstigere problemen ontstaan bieden wij ook de mogelijkheid tot de operatieve behandeling van gebitsproblemen, zoals het trekken van ontstoken elementen en/of het spoelen van een voorhoofdsholte.
Na een leeftijd van ongeveer 20 jaar groeien de tanden en kiezen van het paard niet meer en gaan de elementen langzaam steeds korter worden. Indien dit vergevorderd is kunnen de kiezen los gaan zitten en zullen ze soms beter verwijderd worden. Ook kunnen er ruimtes tussen twee aaneenliggende kiezen ontstaan waar voer zich tussen kan proppen. Indien dit voer vast blijft zitten kan het gaan rotten en een pijnlijke tandvleesontsteking geven. Deze ontsteking kan als het niet behandeld wordt de diepte in gaan en een kieswortelontsteking geven. Dit kan vervolgens leiden tot het verlies van een element en/of een kaakholteontsteking.
Bij oude paarden zien we steeds vaker een ziekte van de voortanden optreden. Deze ziekte ‘EOTRH’ (equine odontoclastic tooth resorption and hypercementosis) zorgt vaak voor een pijnlijke ontsteking waarbij de tanden los kunnen gaan zitten. Verdenkt u uw paard hiervan, dan kunnen wij u passende informatie en behandeling aanbieden. Ook bij een ‘normale’ gebitsinspectie en/of behandeling controleren we dit voor u.
Paardenkliniek "De Veluwe" heeft een uitgebreid arsenaal aan gebitsbehandelingsmaterialen om uw paard zo goed mogelijk te kunnen helpen en hem of haar zo lang mogelijk pijnvrij te kunnen laten eten. Voor verdere informatie kunt u altijd contact met ons opnemen.