Sorry, u moet Javascript inschakelen om deze website te bezoeken.
Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Embryotransplantatie

Bij emEmbryo spoelingbryotransplantatie wordt het embryo van een donormerrie uit haar baarmoeder gespoeld en in de baarmoeder van een draagmerrie geplaatst.

Hierdoor is het mogelijk om van een waardevolle merrie in één jaar meerdere veulens te krijgen, of om met de donormerrie actief de sport in te gaan en tegelijkertijd een veulen te fokken. Ook biedt deze techniek een uitkomst voor merries die wel drachtig worden maar om welke reden dan ook nooit een veulen voldragen.

Zowel donormerrie als draagmerrie moeten begeleid worden door middel van regelmatig opvoelen en echografisch onderzoek. Dit om de draagmerrie op het juiste moment te insemineren maar ook om het exacte moment van eisprong van beide merries te bepalen. Soms is het nodig hormonen te gebruiken om beide merries te synchroniseren, zodat ze ongeveer tegelijk een eisprong hebben. Zeven dagen na de eisprong kan vervolgens de donormerrie gespoeld worden en indien er een embryo gevonden wordt / kan deze direct in de draagmerrie getransplanteerd worden.

Het isEmbryo controle ook mogelijk een draagmerrie van een draagmerriecentrale te gebruiken. Hier worden de draagmerries dagelijks gecontroleerd op eisprong en kan er een passende merrie naar ons gebracht worden, of het embryo kan op speciaal transport naar de draagmerrie en daar getransplanteerd worden. De drachtige draagmerrie kan vervolgens na circa 40 dagen opgehaald worden.

 

Voor meer informatie over deze techniek kunt u contact opnemen met paardenkliniek De Veluwe.

 

aan-zee