Sorry, u moet Javascript inschakelen om deze website te bezoeken.
Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Echografie & Elastrogram

Echografie apparaatSinds begin 2022 hebben wij bij paardenkliniek “De Veluwe” een nieuw, zeer geavanceerd, echografieapparaat, waarmee we de elasticiteit van verschillende weefsels kunnen meten. Deze techniek is, in de humane geneeskunde, recent ontwikkeld voor het detecteren van afwijkend weefsel (bv. Tumoren), in allerlei organen.

Voor dit doeleinde kunnen wij deze techniek ook gebruiken. Echter wat voor de paardengeneeskunde veel interessanter is, is het kunnen meten van de elasticiteit (=trekkracht) van (nieuw) littekenweefsel in o.a. pezen. Hiermee zijn wij nu veel beter in staat om te bepalen hoeveel werk de herstellende pees aan kan en hoe het revalidatie traject het best opgebouwd kan worden. Hierdoor is de kans op overbelasting veel kleiner en wordt de duur van de revalidatie vaak eerder korter dan langer.

Ook bij reeds genezen peesblessures, heeft het maken van een elastogram voordelen. De elasticiteit (of juist het gebrek hieraan) van het gevormde littekenweefsel bepaalt namelijk in hoge mate het risico op het opnieuw beschadigd raken van de pees op deze plaats. Vaak zien we dat het littekenweefsel te stijf (weinig elastisch) is, waardoor de kans op een nieuwe scheuring aan de rand van dit littekenweefsel groter is. Je kunt dit vergelijken met een elastiek waar een hard stuk in zit. Bij herhaald uitrekken ontstaan dan scheurtjes aan de rand van het harde stuk. Bijvoorbeeld bij een aankoopkeuring kunnen wij met deze techniek beter inschatten hoe groot het risico van een oude peesblessure is, bij een bepaald soort belasting.