Het is sinds deze zomer mogelijk om uw paard bij paardenkliniek ‘de Veluwe’ te laten behandelen met BCG. BCG staat voor Bacillus Calmette-Guérin en is een vaccin voor mensen wat wij kunnen inzetten bij het bestrijden van sarcoïden bij paarden.
Sarcoïden zijn de meest voorkomende huidtumoren bij paarden. Ze kunnen zich in verschillende verschijningsvormen presenteren. Bijvoorbeeld als een schimmelplek (occulte vorm), als een soort wrat (verruceuse vorm), als een rond knobbeltje (nodulaire vorm), als een bloederige/vlezige wrat (firboblast vorm) of als een mengeling hiervan.
Sarcoïden bevinden zich vaak op een plek waar de huid dun is, bijvoorbeeld in de liezen, rond het uier, rond de ogen, in de oksels of op plaatsen waar het tuig ligt. Een sarcoïd zaait over het algemeen niet uit. Een sarcoïd groeit meestal wel (langzaam) verder en wordt zeer zelden uit zichzelf kleiner. Zowel de plaats als de grootte van de tumor kan voor ongemak zorgen.
Op het moment dat wij uw paard verdenken van een sarcoïd kunnen we dit bij een laboratorium laten testen.
Indien nodig zijn er verschillende manieren om deze tumoren te behandelen. Per patiënt zullen we met u bespreken wat voor uw paard de beste methode is, waarbij immuuntherapie met BCG-injecties nu dus ook tot onze ‘in huis’ mogelijkheden behoort.
BCG is een levend – verzwakt – vaccin, wat de immuniteit van het eigen lichaam inzet om de tumor af te stoten. Omdat het een levend vaccin is, is het na openen slechts enkele uren houdbaar. Om deze reden proberen wij patiënten die in aanmerking komen voor een BCG-behandeling dan ook te clusteren en kan het voorkomen dat u even moet wachten voor de start van een behandeling. Voor een behandeling, welke poliklinisch wordt doorgevoerd, moet u op vooraf afgesproken tijden bij ons in de kliniek komen.
Bij een BCG-behandeling wordt uw paard 3 a 4x geïnjecteerd met het middel met telkens 3 weken tussentijd. Afhankelijk van de plaats van de tumor en/of het gedrag van uw paard is hiervoor al dan niet een sedatie nodig. Afhankelijk van de plaats op het lichaam en de reactie op de therapie kunt u uw paard rondom de behandelingen doorwerken.
De tumor zelf kan er, met name na de 2e of 3e behandeling, vies uit gaan zien. Het kan wat dikker worden, gaan ontsteken en er kan wat vocht uit komen. Dit is een teken dat het lichaam de tumor aan het afstoten is en is dus geen enkel probleem. Af en toe komt het voor dat een paard licht ziek wordt na een injectie, er kan wat koorts ontstaan en daardoor kan het paard wat rustiger worden of slecht gaan eten. Neem in zo’n geval altijd contact met ons op, dan kunnen we per patiënt beslissen of er actie ondernomen moet worden.
Heeft u naar aanleiding van deze tekst vragen of wilt u een knobbel aan uw paard door ons laten onderzoeken, neem dan op werkdagen tussen 8:00 en 9:00uur contact op via ons gebruikelijke nummer 0578-697117.